среда, 3. децембар 2014.

Вакцинација деце

Редовна вакцинација деце је од великог значаја, како за здравље сваког детета појединачно, тако и за здравље опште популације, јер се инфективне болести јако брзо преносе са особе на особу и да нема имунизације многе инфекције би ухватиле маха и врло брзо добиле епидемиолошки значај. Имунизација (вакцинација) се спроводи у циљу спречавања и потпуног нестанка болести које имају врло тежак ток и могу оставити тешке последице по дете,а и по одрасле.



Да би вакцинација деце била ефикасна, неопходно је да се поштује календар имунизације који садржи које све вакцине деца морају обавезно да приме и у којој животној доби, као и све ревакцинације које су неопходне да би вакцина ефикасно штитила дете од те болести.

Прва вакцина коју дете прима је BCG вакцина против туберкулозе коју дете прима на рођењу или до 12. месеца живота. Ревакцинација је са 10 година.

Вакцина против хепатитиса Б - прва доза се прима до навршених месец дана, друга са 2 месеца, а трећа са 6 месеци живота.

DiTePer вакцина, Полио вакцина и вакцина против Haemophilusa influencae tip B, се дају у исто време и то са 2 месеца, 3,5 месеца и са 5 месеци. Прва ревакцинација је у 7. години, а друга у 14-ој.

DiTePer вакцина је вакцина против дифтерије, тетануса и великог кашља.
Полио вакцина је вакцина против дечије парализе.

Данас постоји Pentaxym или Infanrix вакцина која садржи свих пет компоненти, па је вакцинација деце комфорнија , а нежељени ефекти типа високе температуре су сведени на минимум. Pentaxym вакцина би требала да се од 01.01.2015.године добија на терет РФЗО, остаје да то и проверимо од 01. јануара.

Вакцина против заушки, малих богиња и рубеола, MMR вакцина се даје са 12-15 месеци живота. Ревакцинација је у 7-ој години.

Поред редовних, а обавезних вакцина за које родитељ сноси одговорност уколико дете не прими неку вакцину, постоје и добровољне вакцине, као што су на пример Prevenar 13 или Pneumo 23, вакцине против Streptococa pneumonie и to 13 или 23 различита соја ове бактерије, која је изазивач бројних упала уха, гнојних ангина, као и бронхитиса и пнеумонија. Деца која су склона оваквим врстама инфекција се често на предлог специјалиста вакцинишу овим вакцинама, како би постала отопрнија према овим инфекцијама. 

Текст саставила:

mr.ph. spec. Весна Станковић-Којић, специлајиста фармацеутске здравствене заштите
Апотека "Станковић"
ул. Горњоградска 50, Земун
тел.011/2100169

email: apoteka.stankovic@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...