субота, 20. децембар 2014.

Детињци


Три детета, једна јелка, кутија пуна украса и сто препун шарених папира, шљокица, колажа, креп папира, лепка са штрасом,  фломастера, воштаних боја, лакова за нокте разних боја,... довољно за поподневну забаву и смех.
Дакле, честитке су написане, јелка је окићена и празнично расположење може да почне.
Први у низу празника који предстоје је баш сутра – Детињци.


Детињци се славе трећу недељу пред Божић. Ове године, то је 21. децембра. Ујутру, чим устане, моја девојчица ће бити везана. Поклоне је припремила. Везивање за Детињце, Материце и Оце симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама.


Ревија "Историја" у новембарском броју за 2014.г. нам доноси и податак како су Детинци и Материце прослављани почетком 20.века у Београду: "Божићно славље је наговештавао низ празника који су му претходили. Детинци, Материце и Оци су били слављени у оквиру породице, али су се кућне догодовштине са "везивањем" препричавале по кафанама и на женским седељкама. На Детинце родитељи "везују" своју децу парчетом канапа, а потом се деца "дреше" поклонима. Вриска млађе деце у бежању пред родитељима је обавештавала кад се и код кога почињало. Наравно, обично би отац дао неку пару да се мајци купи поклон. Понеко дете би уштедело нешто од кусура из продавница, па би купило симболичан поклон. Важно је било показати пажњу. Деца без родитеља која су се сама старала о себи, а таквих није било мало на Дорћолу, увек су "случајно" пролазила поред кућа оних супружника који нису имали деце. Често су они баш те недеље излазили "послом" на улицу, правећи се да не хају за децу око њих. Изненада би им се у рукама нашли комади канапа и почела би трка по улици, уз невиђену цику и вриску. Најчешће би најмлађи који не могу још довољно брзо да побегну први били ухваћени и "везани". Пошто нису имали чиме да се "откупе", поклоне су добијали ако свечано изјаве да су добри били целе године. '' 

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...