среда, 6. март 2013.

Међународни дан жена




Међународни дан жена обележава се 8. марта сваке године и представља подсетник на дан када су жене постале равноправне са мушкарцима. На ову идеју дошло се почетком 20. века, када је због економске експанзије долазило до великих протеста због лоших радних услова.

Жене које су радиле у индустрији одеће и текстила, у лошим радним условима и са малим платама, јавно су протествовале 8. марта 1857. године у Њујорку. Иако их је полиција тада растерала, жене су наставиле са протестима сваке године на исти датум. Године 1908. чак 15 хиљада жена марширало је улицама Њујорка захтевајући краће радно време, боље плате и право гласа. Тек две године касније, на међународној конференцији Социјалистичких жена 1910. у Копенхагену, немачка социјалисткиња Клара Цеткин установила је 8. март као Међународни дан жена. Ипак, 8. март је прихваћен као међународни дан жена тек 1917. године. Уједињене нације су од 1975. године, која је проглашена за Међународну годину жена и службено почеле обележавати Међународни дан жена. У међувремену уведене су институције као што су трудничко боловање, ограничење рада жена у трећој (ноћној) смени, иста плата за исти рад, право гласа и многе друге.

Дан жена је празник који се обележава поклонима и цвећем. Предлажемо вам да ваше драге жене, а сигурни смо да их у вашем животу има много, од маме, преко сестре, баке... обрадујете нечим из нашег бутика. Лепе и необичне ешарпе, несесери, новчаници, наруквице, торбе,... измамиће осмех на лице сваке даме!  



















1 коментар:

  1. Postovanje,
    Da li i dalje imate po koji par pediped cipelica za devojcice brojeva 22 i 23? Posto smo ocigledno zakasnile sa narucivanjem, dosle bismo neki dan da ih isprobamo, moja devojcica i ja...
    Veliki pozdrav,
    mama Sonja

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...