среда, 8. октобар 2014.

ЈЕСЕЊИ ВИРУСИ: ПРЕХЛАДА КОД ДЕЦЕ

Драги наши, ево доказа да се нисмо улењили, среда је и нови текст о здрављу малишана је дошао на ред. Имале смо пунооо посла, гардероба, торбе, ципеле, стижу сваке недеље, а сутра подижемо Catimini са царине, тако да је у продаји од петка 10. октобра.



Прехлада је једна од најчешћих вирусних инфекција код деце ( а и код одраслих), али се упркос томе о њој јако мало зна. Изазивачи су риновируси, посебна група вируса који нападају горње дисајне путеве, а има их преко 200 врста! Међу тим вирусима нема унакрсног имунитета, тако да дете које је пре недељу дана имало прехладу, не значи да се опет неће прехладити, јер ако је имало инфекцију рецимо вирусом типа 24, за недељу дана се мође инфицирати другим типом 8 или 12....зато су мала деца тако често прехлађена, готово сваког месеца.


            Постоји заблуда да до прехладе долази услед промаје или изложености детета хладном ваздуху, што је заблуда. Хладан ваздух погодује ширењу вируса, па су нам деца често прехлађена ових дана и недеља.         
            Прехлада је значи вирусно обољење, које карактерише цурење из носа, носнa слузокожа је отечена, што резултује запушеношђу носа. Сузење очију је такође чест симптом прехладе. Дете често кија, а присутан је и кашаљ од сувог до продуктивног због сливања секрета из носа кроз ждрело. Лако се преноси капљичним путем, кијањем и кашљањем и директним контактом.


            Ако дете нема температуру није алармантно ићи код лекара, а то мајке деце старости преко три године већ углавном и знају, јер су до дететове тређе године много пута искусиле оваква стања детета. Оно што сами можете да урадите јесте да укључите капи за нос за тај узраст типа Operil P и  испирати нос физиолошким раствором више пута у току дана. У ту сврху можете користити и спрејеве са морском водом као што су : Marisol, Physiomer, Aqua maris, Nisita sprej . Јако је битно да дете добро издува нос.. За децу која то не умеју постоје разни аспиратори за нос од пластичног са цевчицом (Belvital) до аспиратора који се постављају на усисивач (Nosko) и наравно снажнији су (користи се снага усисивача). Подељена су мишљења педијатара везано за штетност тих јачих аспиратора због мoгућности оштећења носне слукоже детета. Добро је и укључити и инхалацију фиѕиолошким раствором два пута дневно пар дана.


            Већина деце има бистар секрет из носа, мада он лако може да се замути и постане жућкаст. То не значи да је нешто озбиљно и да треба укључити антибиотик. До жућкастог секрета доводе сапрофитне бактерије носа, које су добиле храну у виду густог секрета па су се намножиле. У случају жућкастог секрета из носа помажу антибиотске капи за очи као что су Marocen ili Gentokulin kapi, као и Dexamethason-neomycin kapi које се стављају у нос три пута невно седам дана. Наравно можете урадити и брис носа у најближој лабораторији, који ће потврдити које капи стављати у носић. Све три врсте капи су широког сшектра дејства, па покривају већину сапрофитних бакерија у носу, па нећете погрешити  ако узмете били које. Dexamethason-neomycin kapi имају и кортикостероидну компоненту која смањује отеченост слузокоже носа..
            Јако добар лек који олакшава симптоме прехладе код деце је Rinasek sirup, који има компоненту за отпушавање носа и антихистаминик који смирује симптоме кијања и сузења очију. Ја имам јако добро искуство везано за овај лек, практично га увек укључујем када осетим да прехлада креће код мог детета. Може изазвати благу поспаност детета, што је врло индивидуално, а код моје ћерке се то није никада појавило као нежељени ефекат.


            Битно је увести и неки муколитик који ће растварати густи секрет у носу и евентуално у доњим партујама, тј. бронхијама. Добри су Flavamed sirup, Fluimucil prašak, Bisolvon sirup. Често родитељи кажу: "Па дете ми не кашље шта ће му лек за искашљавање?" У току вирусне инфекције риновирусима у горњим партијама се накупља густи секрет који може испунити и пролаз до унутрашњег уха, па ако се не дренира, тј.разбија, остаје ту и може довести до компликације коју нико од родитеља не жели а то је упала средњег уха. Битну улогу у том дренирању секрета имају и капи за нос или сам Ринасек сируп ( садржи ефедрин), који држе нос проходним и омогућавају излазак секрета кроз нос.

            Да ли дете које је прехлађено може да иде у колектив?

            Ако детету мало цури нос, повремено се закашље, али нема повишену температуру, лепо једе, активно је, може слободно да иде у вртић. Опште прихвађен став је да је то блага вирусна инфекција, која је и пожељна ради „размене вируса“, јер се деца полако имунизују на вирусе и временом постају отпорнија. То је ситуација када ја дођем у вртић по ћерку и сва забринута питам васпитачицу:„ Јели јој цурио носић, јутрос сам баш била забринута? Размишљала сам се да ли да је доведем у вртић “, а она одговара : „ Наравно да је доветете, није јој ништа, свима у груи помало цури нос"

            Ово су ситуације које траже одлазак код лекара:

                 појава високе температуре са секрецијом из носа и кашљем
                 убрзано и отежано „свирајуће“ дисање
                 кашаљ има призвук „лавежа пса“, а дисање је „грубо“
                 дете нагло изгуби живост и само би да лежи
                 одбијање оброка и појава мучнине и пролива
                 напади кашља који се не смирују и поред давања сирупа


               Јако је битно ојачати дететов имунитет о чему сам писала у једном од претходних текстова. Јак имунитет омогућава детету да лакше преброди прехладу, без додатних компликација, а и дужина трајања инфекције се смањује. Доста свежег вођа и поврћа, млеко, млечни производи, риба,месо, махунарке, житарице морају бити основ исхране,редован одмор.



Текст саставила:

mr.ph. spec.Vesna Stanković-Kojić, специлајиста фармацеутске здравствене заштите
Апотека "Станковић"
ул. Горњоградска 50, Земун
тел.011/2100169

email: apoteka.stankovic@gmail.com

2 коментара:

  1. Dexamethason- neomycin kapi za uši/oči nisu odobrene za primenu kod pedijatrijskih pacijenata.
    Знате, јако је занимљиво а истовремено и језиво када прочитате упутство пре него примените лек а педијатар или упни лекар вам пола сата пре тога баш тај исти препишу... Наравно, послушам интуицију и не користим дупли антибиотик који притом и није препоручљив за децу. Нису ми јасни педијатри и лекари који без икаквог читања упутства препишу лек. Наравно, срећа па је ово време интернета и свака иоле нормална мама ће најпре да се информише па тек онда приступи примени Савета. Данас се лекарима најмање верује јер најчешће немају појма а и посао обављају вредније само ако су потплаћени.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...