среда, 29. октобар 2014.

Гнојна ангина код деце


Данашња тема је опет наставак прошлих, везаних за респираторне инфекције код деце. Гнојна ангина је најчешће бакетријска упала грла и то пре свега крајника, а најчешћи узрочник је бета хемолитички стрептокок. Лети чешће долази до оваквих инфекција грла. Наравно, постоје и други узрочници гнојне упале крајника као што су Haemophilus influenzae, Moraxella…као и вируси, али у мањем броју случајева у односу на стрептококе.

Ако имате дете које иде у колектив, било вртић, било школу, вероватно вам је већ „пуна глава“ стрептокока и размишљања типа „само да моје дете не добије поново стрептокок“. Извори заразе зу „здраве“ клицоноше, које имају повећан број стрептокока у грлу, али немају никакве симптоме. То могу бити и деца и одрасли. По правилу би свако „гребуцкање“ грла требало да нас подстакне да урадимо брис грла, да би се видело која бактерија је изазвала инфекцију, али код неке отпорније деце то чак врло брзо прође, па се до лабораторије и не иде у већини случајева. Раније су се у вртићима периодично радили брисеви грла сваком детету у групи, па је постојао поступак којим се дете клицоноша изолује из вртића. Данас се то више не ради наравно из финансијских разлога.

Кашљање и кијање је најчешћи начин преношења ангине. Прљаве руке су један од начина преношења стрептокока, а врло лако ако деца пију из исте чаше, једу истом виљvшком, кашиком.


Симптоми ангине

Бол у грлу, висока телесна температура, клонулост, повраћање, губитак апетита су први симптоми гнојне ангине. При прегледу се виде увећани крајници, гнојни чепови на њима, као и мала „острва“ крварења - петехије, то све указује на стрептококну инфекцију. Некада су крајници толико увећани да ваздух јако тешко пролази кроз грло, па је наравно и отежано дисање на уста или се јавња хркање у току спавања. Лимфни чворови на врату су увећани.


Наравно одмах се ради брис грла да би се стрептокок и доказао. Ако је дете прегледао искусан педијатар или ОРЛ специјалиста, са антибиотском терапијом се може кренути одмах без чекања резултата бриса, који буду за три дана. Основ терапије су пеницилини и то најчешће Panklav / Amoksiklav sirup/tbl. Терапија мора да траје десет дана. У јако тешким ситуацијама, када дете не може да гута или код јако малих беба (када се инфекција јако брзо шири), дају се ињекције. Постоји депо пеницилин (Extencilin и др.) који се даје у једној дози из које се пеницилин полако ослобађа и има дуготрајнији ефекат, али нажалост педијатри у државним Домовима здравља не могу да га препоручују, пошто је одавно избачен из регистрације због могућег јаког анафилактичког шока. Али када се детету стрептококна инфекција понавља јако често депо пеницилин је једини избор, да би дете било заштићено једно дуже време. Код деце алрегичне на пеницилин даје се Hemomycin или Eritromicin.

Могуће компликације стрептококне гнојне ангине

Јако ретко може доћи до развоја реуматоидне грознице или до постстрептококног гломерулонефритиса. Реуматоидна грозница може оштетити срце, напада зглобове, кожу, поткожно ткиво. Постстрептококни гломерулонефритис напада бубреге, слаби њихова функција, дете слабије мокри, јављају се отоци. Наравно уз стручну медицинску помоћ у болници, детету бива боље.
Оно што је битно овде истаћи је да никако не уводите детету самоиницијативно антибиотике, јер није свака бол у грлу и свако црвено грло знак гнојне ангине. Увек урадити брис грла, сачекати резултат,уколико дете нема повишену температуру, добро једе. Тек ако резултат бриса покаже инфекцију стрептококом, лекар уводи одговарајуђи антибиотик. И битно је испоштовати терапију до краја, тј.свих десет дана. Врло често брис покаже да нема инфекције, онда је могуће да је грло инфицирано вирусом. Могуће је и да је стрептокок присутан у малом проценту када се антибиотици не дају, него се пушта да се организам сам избори са инфекцијом. E ту је сада зачаран круг, јер та деца су извори заразе у вртићима. Tо је сада питање да ли дете послати у вртић, због друге деце или не? Oстаје на Вама да одлучите.

Следеће среде ћу писати о ШАРЛАХУ, који настаје опет изазван бета хемолитичким стрептококом типа А. Будите са нама и следеће среде.


Текст саставила:

mr.ph. spec. Весна Станковић-Којић, специлајиста фармацеутске здравствене заштите
Апотека "Станковић"
ул. Горњоградска 50, Земун
тел.011/2100169

email: apoteka.stankovic@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...