среда, 22. октобар 2014.

УПАЛА СРЕДЊЕГ УХА КОД ДЕЦЕ И МОГУЋЕ КОМПЛИКАЦИЈЕ

Ово је тема која логично следи после тема из претходне две среде, упала средњег уха или стручно otitis media. Упала средњег уха може бити компликација прехладе код деце, јер су деца због слабо развијеног имуног система осетљивији на вирусне и бакетријске упале, а и код деце су Еустахијеве цевчице (тубе) краће и водоравно постављене, па бакетрије из носа лакше  прелазе у средње ухо.

   Сматра се да око три четвртине деце до четврте године имају бар једну упалу уха годишње. Многа деца до треће године имају више од три упале уха.
                       
           


     Упала средњег уха може бити бактеријска или вирусна. Чешћа је код деце склоне алергијама.
           
   Најчешћи узрок је прехлада када долази до накупљања секрета у носу, он зачепњује Еустахијеву тубу, која спаја средње ухо са носем. Кроз проходну Еустахијеву тубу ваздух из околине прелази у средње ухо, како би се притисак у средњем уху изједначавао са оним из околине. У току прехладае, услед запушености Еустахијеве тубе, није могуће изједначавање притиска, па је то подлога за развој бактерија у средњем уху и последично упале уха. Пошто је код јако мале деце, Еустахијева туба постављена водоравно, отежано је отицање секрета из средњег уха.
           
            Симптоми упале уха:

  јак бол у уху, због притиска секрета на бубну опну (она се испупчи и упали), нарочито док дете мирује, спава
  бол се појачава при гутању (бебе неутешно плачу док сисају или гутају храну)
  температура је често изнад 38ºС, мада може проћи и без температуре
  дете је нервозно, слабије једе
  повећан исцедак из уха
   пролив или повраћање
   ослабњен слух

                                   Како помоћи детету?

  дати детету одговарајућу дозу парацетамола или ибупрофена ради ублажавања болова,упале и температуре
   укључити капи за нос, уколико већ нисте због прехладе ( Operil P kapi ili sprej ), да би се нос држао проходним
   ставити топли пешкир или пелену на болесно ухо
   избегавати прање косе, да вода која уђе у ухо не унесе додатне бактерије
   уколико бол не престане за дан, два ни поред давања аналгетика, одвести дете специјалисти за ухо, грло и нос ( ОРЛ специјалиста, оториноларинголог)

   Специјалиста ће извршити комплетан преглед и проценити да ли је антибиотик потребан или не. Ако лекар Вашем детету ипак препише антибиотик, веома је важно да дете испије антибиотик до краја, јер се могу развити отпорне бактерије. Обично, терапија мора да траје 10 дана. Из моје праксе лекари често преписују антибиотик седам дана, што је недовољно за комплетно излечење упале, детету буде боље, али се упала средњег уха брзо враћа.
                         
 

            
   После упале уха дете може да се жали на ослабљен слух. То може бити пролазног карактера, али може и потрајати. Искусан и добар ОРЛ специјалиста ће после сваке упале средњег уха урадити снимање слуха (аудиометрија). Ако је дете мало, па не може да сарађује, ради се тимпанометрија, где се на тимапнограму очитавају вредности притиска у унутрашњем уху, на основу којих се процењује колико се секрета још увек налази у средњем уху, тј. у ком степену је ослабљен слух детета.

   На основу неколико узастопних тиманометрија у размаку од неколико месеци, процењује се да ли се Вашем детету морају уградити аерационе цевчице или не. Некада се уградња цевчица комбинује са операцијом вађења трећег крајника, то је малтене правило. Наравно, о томе одлучује оториноларинголог на основу претходних прегледа и успеха терапија. Аерационе (вентилационе) цевчице су минијатурне цевчице промера око 1мм, које се детету уграђују у бубну опну и то под општом анестезијом. Кроз средишњи део вентилационе цевчице, вентилираће се средње ухо, тј. цевчице ће вршити функцију Еустахијеве тубе, док она „не проради“. Данашњи став специјалиста је да је поотребно уградити цевчице у оба уха, без обзира на различит степен наглувости у оба уха.
                           После уградње цевчица, битно је код прања косе пазити да вода не уђе у ухо, зато треба ставити ватицу намашћену Павловићевом машћу или тампоне у уши. Након туширања извадити вату. Цевчице остају у уху од 6 месеци до годину дана. Најчешће саме ипсадну, мада понекад испадну из бубне опне, али остану заробљене у ушној масти, па је потребно испирање уха топлом водом да би се одстраниле. У ретким случајевима дете се поново успављује, да би се цевчице извадиле из уха. Искусан ОРЛ специјалиста то завршава испирањем уха.

   Великом броју деце ове цевчице помогну, у смислу смањења учесталости упала средњег уха,  или до упала уха више не долази. Мојој девојчици су уграђиване са три године у оба уха и одстрањен јој је тређи крајник. Она од тада није имала ни једну упалу уха, а сада има пет година. Наравно испале су брзо, још пре шест месеци од њиховог стављања, али јој се секрет после сваке прехладе опет накупљао у средњем уху. Ми имамо дивног ОРЛ специјалисту, др. Гордану Голубовић, која има своју приватну ординацију на Бановом брду. Она прати Ксенију од њене друге године. Докторка није била за уградњу вентилационих цевчица, ми смо то ипак урадили по савету лекара из Института за Мајку и дете. Није ни то било погрешно, једноставно је дете склоно накупљању секрета у унутрашњем уху.. Код деце се и то временом губи, јер како расту, продужава се и Еустахијева туба, па се вентилација средњег уха врши боље и ређе долази до накупљања секрета и упала уха.
           
   По препоруци др.Голубовић, почели смо са коришћењем OTOGLOBE балона, који на природан начин поново упсоставља изједначавање притиска у средњем уху са спољашњим. Балон се ставља у једну ноздрву, друга се чврсто затвори, узме се ваздух кроз уста, уста се потом затворе и  балон се  ваздухом из носа надува и то до величине грејпа. Показао се јако ефикасан. Више можете погледати овде

   Наравно, да ли дете сме да користи и да ли му је потребан OTOGLOBE балон, процениће лекар специјалиста. Апотека Станковић Вам стоји на располагању, ако Вам је потребан овај балон, као и за све савете.
            
   Немојте одлагати одлазак лекару, уколико се дете после честих упала средњег уха жали да слабије чује или Ви  или неко други примети да појачава телевизор, не одазива се одмах на позив, тражи да му поновите шта сте рекли,... Ако се на време реши проблем или се крене са решавањем проблема бићете спокојнији.
            Текст саставила:
            mr.ph.spec..Весна Станковић-Којић, специјалиста фармацеутске здравствене заштите
            Апотека „Станковић“, Горљоградска 50, Земун
            тел.2100169
            email: apoteka.stankovic@gmail.com           

1 коментар:

  1. Јуче сам водила Ксенију на контролу код наше др.Голубовић и тимпанограм је био тип А,захваљујући Otoglobe балону...невероватно колико је ово једноставно помагало средило секрет у ушима, тј.притисак у ушима се изједначио са спољашњим..ја сам одушевљена! дао је боље резултате него уградња цевчица!!! Посетите др.Голубовић, ординација OTOMEDICA на Бановом брду, она је изузетан ОРЛ специјалиста.

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...