уторак, 28. октобар 2014.

Какав би ти дала наслов овој књизи?



У току је Сајам књига и верујем да ће многи од вас искористити попусте на самом сајму или у књижарама и купити детету неку нову књигу. Сви већ знамо колико је важно читати детету и колико је важно да деца читају, али како би прочитано спаковали у фиочице, дајем вам неке предлоге за после читања.

Често, када дете заврши са читањем књиге, наше прво питање је: ''Да ли ти се допала?'' и одговор који следи је веома кратак: ''Да'' или ''Не'' и на томе се све завршава.

Ја волим, баш волим, да разговарам са својом петогодишњом девојчицом. Тема има безброј, а њено виђење неке књиге (који сам јој прочитала), главног јунака, лошег и доброг, ме повремено натера да се дубоко замислим. Ево неких питања која можете поставити и сигурна сам да ћете и ви бити изненађени, чешће него што можете да замислите (зрелошћу, расуђивањем, памћењем, осећајем за детаље,...):

  1. 1. Какав би ти дала наслов овој књизи?
  2. 2. Ког јунака из књиге би волела да упознаш у стварном животу?
  3. 3. Какав би ти волела да има крај ова прича?
  4. 4. Да ли било занимљиво направити филм од ове књиге?
  5. 5. Ако сутра сретнемо писца, хоћеш ли имати неко питање за њега?



Било би заиста добро и да вам дете нацрта нешто везано за причу коју сте му прочитали. Старије дете би могло да напише препоруку за књигу другару, да ли да је чита или не и због чега. Иначе, веома је корисно да деца млађег узраста што више цртају. Када идете у биоскоп, позориште, музеј, нови парк, на излет,... нека вам нацрта сутрадан своје утиске. Помоћи ће му да се присети свега занимљивог, вама ће помоћи око припреме следећег дружења, а и моћи ћете да разговарате о заједничким догађајима.


Раније, у неком од претходних текстова, препоручила сам вам књиге о дечаку Стенлију. Сада, желим да вам препоручим издања Креативног центра уопште. Код њих можете пронаћи књиге, сликовнице, приче, романе,... за различите узрасте, али све писане дивним, књижевном језиком, без граматичких грешака, са прелепим илустрацијама. 


Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...