среда, 15. октобар 2014.

Kашаљ код деце

           
            Прошле среде сам писала о прехлади код деце и да су узрок прехладе риновируси којих има преко 200 врста и на њих нажалост не постоји унакрсни имунитет. Данас настављам  са темом која је уско повезана са прошлом, а тиче се кашља код деце.
            Кашаљ је одбрамбени механизам организма, заправо рефлекс организма који настоји да „истера“ нешто из дисајних путева. То нешто може бити секрет, запаљење, страно тело, итд. Они надраже рецепторе за кашаљ који су свуда у слузници диасјних путева, па рефлексним путем нервни импулс посебним нервним путевима доводи прво до дубоког удаха који се завршава снажним издахом – кашљем.

            Узрок кашља може бити од обичног гребања у грлу до упале плућа, било бактеријске, било вирусне природе. Приликом кашљања шире се бактерије и вируси, па дете које кашље може бити заразно по осталу децу, нарочито у колективима.
            Сигурно сте већ уочили да постоје различите врсте кашља: суви, продуктивни, „свирајући“, „промукли“ кашаљ. Међутим ова подела се мора узети са резервом, јер је кашаљ често комбинација више типова.
            Када се кашаљ продужи од зиме до пролећа, па и лета, а дете иде у колектив,онда су узрок сигурно респираторни вируси, о којима сам говорила. Ако кашаљ почне од марта, па траје цело лето, па и до краја јесени, могуће је да је узрок таквог кашља алергијски или алергија доприноси кашљу.



            Симптоми алергије су:

                 провидан секрет из носа ( мада он боже бити симптом и вирусне инфекције )
                 нема повишене температуре
                 носић који сврби
                 очи су црвене,сврбе или пецкају, а немају крмеља
                 појачавање симптома када ветар дува
                 кашаљ који траје од раног пролећа до лета

            У терапији алергија користе се антихистаминици, лекови који смирују алергијску реакцију организма: Aerius sirup, Claritine sirup, Pressing sirup и новији Xyzal sirup. Користе се и назални кортикостероиди као што су Nasonex sprej, Flixonase sprej, инхибитори леукотриена Singulair прашак. Наравно, њихову употребу и избор одређује лекар специјалиста.

Типови кашља и како их лечити
           
            Суви или надражајни кашаљ

            Ово је најчешћи тип кашља код деце. Најчешђи узрок су респираторни вируси који нападају горње дисајне путеве, па секрет који се ствара у носу почиње да се слива низ грло и доводи до надражаја слузокоже грла што резултује кашљем, који у почетку буде продуктиван, али врло брзо прелази у сув, надражајни кашаљ.
           
            Страно тело је ретко узрок надражајног кашља.

            Постоје лекови, антитусици који се користе за ублажавање сувог кашља: Omnitus или Sinetus sirup. наравно дају се у договору са педијатром. Бебама суви кашаљ можете ублажити сталним испирањем носића физиолошким раствором, како би се густи секрет из носа разводњио и олакшало извлачење секрета аспиратором. Подизање узглавља детета када спава, је такође корисно да би се смањило сливање секрета из носа у грло. Биљни сирупи на бази белог слеза облажу слукожу грла, па смањују иритацију на кашаљ, али по новим препорукама нису дозвољени деци млађој од три године. Погоднији је чај од белог слеза спремљен са прокуваном водом охлађеном на собну температуру. Биљни сирупи на бази тимијана или исландског лишаја су такође против сувог кашља.
           
            Влажан или продуктиван кашаљ

            Настаје када запаљенски процес захвати доње дисајне путеве, алвеоле и бронхије, а то је најчешће узрок запаљења плућа и бронхитиса. Већа деца могу да избаце секрет на нос или уста, док маља често гутају секрет, па га избацују преко столице („слузава столица“), а неретко га и поврате ( „слузаво повраћање“).

 Лечи се лечењем узрока инфекције, наравно у договору са лекаром. Често давање течности у току дана олкшава искашљавање секрета. Муколитици помажу, али се морају обазриво давати, нароčито код деце склоне бронхоопструкцијама. Добри лекови за олакшавање искашљавања су Flavamed sirup, Prospan sirup, као и Fluimucil прашак или ACC сируп. Дужину давања муколитика процењује лекар специјалиста. Инхалација физиолошким раствором може бити од користи. Блажи биљни сирупи на бази јагорчевине, бршљана  су такође муколитици.

            „Свирајући“ кашаљ

            Дете кашље уз карактеристично „шиштање“ из плућа. То је бронхоопструкција и симптом је када дете треба ОДМАХ одвести код лекара, да бронхоопструкција не би прешла у гушење детета. Често је праћено секретом, тј. продуктивним кашљем. лекар специјалиста одрећује терапију бронходилататорима, корстикостероидима или профилаксу.



            „Промукли“ кашаљ

            У ствари је то надражајни кашаљ праћен карактеристичним „промуклим" дисањем, а узрок је најчешће вирусни laringitis (круп), а далеко ређе бакетријски laringitis( изазивач је бакетрија Haemophilus influencae) .Данашња деца примају вакцину против ове бактерије (петовалентна вакцина), па су инфекције ретке. Вирусни ларингитис се не лечи лековима, веђ мора да прође време да се организам опорави.



            Из свега изнетог треба истаћи да је важно лечити узрок кашља, а наравно прво га што пре одредити. Често је кашаљ комбинација неколико типова, често се искомпликује опструкцијом бронхија. Треба бити обазрив и "ослушкивати" дете, како кашље, колико често, има ли секрета или нема, па проценити да ли је потребно да се одведе код лекара или можете уз савет вашег фармацеута помоћи своме детету.
           
            За све недоумице и патања вам стоји на располагању Апотека "Станковић"


Текст саставила:

mr.ph. spec.Vesna Stanković-Kojić, специjaлиста фармацеутске здравствене заштите
Апотека "Станковић"
ул. Горњоградска 50, Земун
тел.011/2100169

email: apoteka.stankovic@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...