среда, 24. децембар 2014.

Нега зуба код деце

Ми као родитељи имамо главну одговорност када је здравље зуба наше деце у питању. О нези зуба треба почети водити рачуна од ницања првог зубића. То подразумева здраву исхрану, правилну хигијену зуба и усне дупље, као и редовне посете зубару. Пожељно је да се прва посета зубару обави до треће године. Што чешће и редовне контрлоле стварају добру навику одласка зубару и разбијају страх детета од зубара.Зубе треба прати најмање два пута дневно и то дечијом пастом за зубе са 0,1% флуора. Ознаке на пастама за зубе се разликују, а треба знати да је 0,1%F исто што и 1mg F/ml или 1000ppm F. Деца млађа од десет година не могу сама водити рачуна о хигијени зуба, па смо ми ту у улози контролора. Испирање зуба водом након прања зуба се не препоручује, довољно је да дете испљуне остатк пасте из уста, чиме се деловање пасте продужава.Најбоља храна за новорођенче је свакако мајчино млеко, које садржи све неопходне састојке за правилан развој детета. Касније, из исхране треба избацити ноћни подој, сокове у току ноћи, као и млечне формуле у току ноћи, да би се спречио каријес код мале деце.

Бактерије из усне шупљине се лепе на површину зуба и стварају тзв. зубне бактерије које шећер  из хране претварају у млечну киселину, која напада зубић отприлике пола сата након узимања шећера. Пљувачка, за тих пола сата неутрализује млечну киселину и тако брани зубе од каријеса. Уколико се стално нешто грицка или жваће, пљувачка нема довољно времена да заштити зуб, тј,да неутрализује млечну киселину. Сходно томе, изводимо закључак да је неопходно исхрану поделити на три оброка и две мање ужине у току дана и то у правилним времеснким размацима. Наравно ти оброци и ужине подразумевају здраву храну богату воћем и поврћем, житарицама са што маље угљених хидрата. Избегавати сокове, газирана пића, најбоља је чиста вода за пиће.

Мала али стална количина флуора у усној дупљи је неопходна ради сталне заштите површине зуба, а тиме се спречава деловање бактерија које изазивају каријес. У апотекана се могу купити Fluorogal tbl.0,25мг које се жваћу увече после прања зуба и то једна или две таблетице, зависно од узраста детета. Њихову употребу препоручује стоматолог, јер је некада садржај флуора у пастама за зубе недовољан за очувања зуба.

Ако дете користи цуцлу варалицу или сиса палац, знате и сами, треба радити на томе да се то укине што пре, не само због здравља зуба, него и због правилног развоја вилице.

Мали савет ако се дете плаши зубара: поведите дете код свог зубара, да види како се мама или тата не боји зубара и како са лакоћом прође поправка или вађење зуба, верујте јако је битно да Ви пружите позитиван пример детету. Редован одлазак је такође јако битан, често посећујте зубара ради контроле, без обзира дали дете има каријес или не. Нека дете однесе неки поклончић свом зубару, тиме постаје блискије са њим. Наравно битно је и да зубар успостави добар однос са дететом...моја ћерка је за храброст два пута добила фломастере на поклон од свога зубара Марка. Баријера је разбијена, први каријес је поправљен без проблема.

Само храбро, то ништа не боли....Текст саставила:

mr.ph. spec. Весна Станковић-Којић, специлајиста фармацеутске здравствене заштите
Апотека "Станковић"
ул. Горњоградска 50, Земун
тел.011/2100169

email: apoteka.stankovic@gmail.com

1 коментар:

  1. ARE YOU A BUSINESS MAN/WOMAN,A WORKER IN AN ORGANIZATION,SELF EMPLOYED,MARRIED/UNMARRIED.AND YOU WANT TO BE RICH,FAMOUS,SUCCESSFUL,EXCEL IN YOUR BUSINESS ACHIEVE YOUR DREAMS,
    HERE IS A GREAT OPPORTUNITY FOR YOU TO ACHIEVE WHATEVER YOU WANT IN LIFE WITHOUT STRESS. THE ILLUMINATI IS WELL KNOWN ALL OVER THE WORLD. AND HAS REALLY MADE GREAT IMPACT IN THE LIVE OF THOUSANDS OF PEOPLE 62% PERCENT OF PROSPEROUS AND LARGE COMPANIES ALL OVER THE WORLD HAVE BACKUP FROM THE GREAT ILLUMINATI. SECRET LEADERS WHO RULES THE WORLD ARE WELL KNOWN MEMBERS OF THE GREAT ILLUMINATI OF WHICH AMERICA HAS THE HIGHEST POPULATION OF MEMBERS OF THE GREAT ILLUMINATI WITH THE 3RD CHAMBER LEADER,,,,,, YOU CAN BE GREATER AND BETTER.OUR FIRST PAYMENT TO OUR MEMBERS INITIATED IS 10MILLION DOLLARS THAT IS OUR FIRST PAYMENT TO ANY OF OUR NEW MEMBERS INITIATED PLEASE GET BACK IF YOU WANT TO BE A MEMBER : illuminatiinitiationcenter10@gmail.com . ANY INTERESTED PERSON SHOULD TEXT OR CALL US ON +1-281-201-5336 EMAIL US NOW : illuminatiinitiationcenter10@gmail.com

    ОдговориИзбриши

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...