четвртак, 11. децембар 2014.

Дијареја код деце

                        


Веома чест проблем када су деца у питању. Чешће се јавља лети, мада  сада владају ротавируси, као главни изазивачи пролива и повраћања деце, а ту су и бактерије, гљивице, цревни паразити као могући узрочници ових стања. Главни пут уношења су прљаве руке, недовољно прање воћа и поврћа, контакт са зараженом особом.

За нормално варење хране неопходна је здрава цревна слузокожа, која садржи ентероците, ћелије задужене за варење хране. Оне садрже ензиме неопходне за варење свих састојака хране (масти, беланчевина, угљених хидрата). Бактерије, вируси, паразити, токсини, уништавају ентероците, тј.слузокожу црева, па тако долази до поремећаја, тј.застоја у варењу хране. Несварена храна заостаје у цревма, повлачи за собом воду из црева и тако настаје пролив. Све док се слузокожа зида црева не регенерише биће присутне воденасте столице.

Неопходно је одмах кренути са рехидратацијом и то растворима за рехидратацију као што су: Rehidran, Orosal и др. Тим путем се уносе електролити (натријум, калијум, магнезијум) и шећери, које дете губи повраћањем и проливом, а неопходни су за нормално функционисање организма. Охлађен биљни чај од нане са мало шећера или негазирана минерална вода су одличне алтернативе. Течност давати по мало у кратким временским размацима. Кока колу и воћне сокове треба избегавати.

Уводи се антидијароична исхрана, а то подразумева лако сварљиву храну. У то спада барени пиринач, шаргарепа, кромпир, блага супица. Како се смањује број проливастих столица, исхрана се полако нормализује. Код беба које сисају, мајчино млеко је идеална храна, а код беба које су на млечним формулама, увести раствор за рехидратацију, увести млечну формулу без лактозе, која се у случају дијареје лакше вари него обична формула.
Дете не треба силити да једе, јер је губитак апетита уобичајен код ових стања, већ је најбитнија рехидратација организма.



Помоћ лекара затражити у случају:

- појаве крви или слузи у столици, када је неопходан налаз копрокултуре, која најчешће покаже бактеријску инфекцију црева, па педијатар  преписује одговарајућу терапију
-  ако је немогуће надокнадити течност на уста, када се проливи и даље настављају, као и повраћање
- да је дете безвољно и стално лежи иако не повраћа и узима течности
- ако је у питању баш мала беба са честим воденастим и смрдљивим столицама.

Пробиотици са пребиотицима

Улога пробиотика је јако важна у оваквим стањима. Неопходни су ради успостављања нормалне бактеријске флоре детета, која је у стањима дијареје нарушена у цревима. Давање пробиотика је битно да би се нормализовало варење хране. Број ретких столица се полако смањује и столица добија нормалну конзистенцију.

Пробиотици са пребиотиком су битни и за имунитет детета, јер две трећине имуних ћелија "живи и ради" баш у цревима, а пребиотици (олигосахариди) су ти који хране имуне ћелије у цревима и тиме поспешују њихово размножавање, а тиме и имунитет детета.

У нашој апотеци "Станковић", постоје разни пробиотици, од којих бих издвојила:  Bulardi, Probiotic forte, Linex, Biolacitine bambini, Multilac, Liobif forte, Waya капи за бебе, Biogaia капи и таблете.



Текст саставила:

mr.ph.spec.Весна Станковић-Којић, специлајиста фармацеутске здравствене заштите

Апотека "Станковић"
ул. Горњоградска 50, Земун
тел:011/21-00-169
email: apoteka.stankovic@gmail.com
  


Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...