среда, 24. септембар 2014.

Повишена телесна температура код деце

Као што смо и обећали, данас је среда и ево новог текста. 


                Ово је тема која је увек актуелна за родитеље. Ако детету данас само цури носић, не једе добро  или само помало кашљуца, а нема повишену телесну темепратуру, нисмо претерано забринути. Међутим ако добије температуру, одмах нам се упали „аларм“ у глави. Повишена телесна тепература деце најчешће није разлог за узбуну, али је узрок велике забринутости родитеља.

            Повишена телесна температура је физиолошки механизам који настаје као одговор организма на инфекцију. Важно је напоменути да до повишене температуре може доћи и код здравог детета у току дана, наиме она расте у вечерњим сатима, а зависи и од активности детета, а некада је повишена и после оброка, зато је не треба мерити непосредно после јела.
            Пошто су инфекције чешће у току зимских месеци, повишена телесна температура се везује за зиму, мада и лети деца неретко „горе“, а тада је и теже спустити темепартуру, јер је напољу вруће. Летњи вируси и бакерије су узрок летњих повишених темепратура деце. Неретко и ницање зубића и вакцинација може бити узрок повишене телесне температуе, али не преко 37,8ºС.


            Ставови о давању антипиретика (лекова за снижавање повишене телесне темепратуре) су се последњих година изменили. Сматра се да повишену темепратуру до 38,5ºС не треба снижавати антипиретицима, ако се дете нормално понаша. Изузетак су одојчад млађа од 3 месеца, када се треба обратити лекару. Децу од 3 месеца до 3 године, треба лечити у консултацији са педијатром. Стање деце старије од 3 године треба проценити и то на основу њихове активности и понашања и на основу те процене одвести дете код лекара или не. Дете које се нормално игра, осмехује се, има нормалну боју коже, које једе и пије, нема разлога одмах водити код лекара. Снижавати му температуру по потреби и тек уколико не спада ни после два до три дана, одвести га код лекара.
            Не треба се бринути ако дете са повишеном температуром слабије једе. Битно је да уноси довољну количину течности и да мокри. Мокрење се проређује док је темепратура тела повишена, јер се тело хлади одавањем течности путем зноја. Нека деца убрзано дишу и срце им убрзано куца када имају повишену телесну темепаратуру. Дете треба одвести лекару уколико након пада температуре отежано и убрзано дише.
            Дете  треба да одветете лекару ако уз повишену телесну температуру има проливе или повраћа, ако има неку хроничну болест, ако има болове у ушима, грлу или бол при мокрењу. Дете треба хитно одвести лекару ако; стално плаче и раздражљиво је, ако не може да хода и летаргично је, ако приметите оспу или модрице којих раније није било, ако има плаво обојене усне или нокте, ако има испупчену фонтанелу или укочен врат, ако се жали на јаку главобољу или бол у трбуху, ако добије конвулзије (грчење мишића).


            Хоћу да нагласим и ово: темепратура је „пратилац“ болести, а не болест сама за себе, тако да треба увек лечити узрок температуре, тј. бактеријску или вирусну инфекцију. Бактеријске инфекције се најбоље „доказују“ анализом крви и брисевима, па је зато мој савет; сачекајте дан два, ако дете и даље има повишену телесну температуру одведите га лекару који би требао да Вам да упут за анализу крви,бриса грла и евентуално урина. Из мог искуства са петогодишњом ћеркицом, ја у приватној лабораторији поред анализе крви одмах урадим и брис грла, да бих искључила могућност бакетријске стрептококне инфекцје грла, која је честа код деце у колективима, а чест је узрок повишене темепратуре код деце. Јер тако добијете на времену, тј резултати бриса вам буду брже готови и пре можете да уведете антибиотик (наравно у консултацији са педијатром) ако то налаз бриса покаже неопходним. У државним домовима здравља све то са анализама иде мало спорије.Није оправдано укључивати антибиотик пре него што налази крви и евентуално бриса и мокраће покажу да је то неопходно. У пракси је нажалост другачије, лекари често преписују антибиотике, а да то није оправдано. Али то је сада сасвим друга тема о којој ћемо друхом приликом. 

               СНИЖАВАЊЕ ПОВИШЕНЕ ТЕЛЕСНЕ ТЕМПЕРАТУРЕ КОД ДЕЦЕ

               Прво и основно је да дете треба да буде што лаганије обучено и да узима што више течности. Немојте покривати дете које има високу темепратуру или га покријте танким чаршафом.
            Лекове треба давати када је температура тела детета изнад 38,5ºС и то: парарацетамол ( Febricet, Efferalgan, Paracetamol ) и то 60мг/кг на дан или бруфен ( Brufen, Nurofen, Ibalgin ) 20мг/кг на дан подељено у 4-6 доза ( на 4-6h). Фармацеут у апотеци ђе Вам израчунати колику количину сирупа ћете давати вашем детету на основу његове килаже. Бруфен се даје само када високу телесну темепратуру не можете спустити парацетамолом и не треба га давати деци испод 7кг телесне масе. Треба га избегавати, јер може да довете до нежељених крварења из гастроинтестиналног тракта.. Наравно не препоручује се ни употреба бруфена у дужем временском периоду. Све ове лекове за снижавање темепратуре код деце можете купити у Апотеци „Станковић“ и добити одговоре на многа Ваша питања. Стојимо Вам на располагању.
            Деци до 16 година је забрањено давање аспирина, андола, мидола, тј.acetilsalicilne kiseline.
            Можете истуширати дете млаком водом или га хладити облогама од млаке воде. Алкохолне облоге се не препоручују, јер се показало да су облоге од млаке воде ефикасне као и алкохолне, а далеко су мање непријатне по дете.

            За „обарање“ темепратуре користе се и чепићи (супозиторије), ако дете повраћа, па не може оралним путем да прими лек. Њихово дејство наступа брже од сирупа. Код нас у Апотеци „Станковић“ у понуди су Efferalgan и Febricet supozitorije. Њихова јачина и учесталост давања се такође прераучунавају на основу килаже детета и то ради фармацеут у апотеци.
            На крају треба истаћи да је повишена телесна темепратура саставни део одрастања и знак је нормалног функционисања терморегулационог центра у хипоталамусу. Без обзира колико је телесна температура повишена, не брините не могу настати трајна оштећења, прегревања мозга могу настати тек при температурама изнад 42ºС. Фебрилне конвулзије се јављају код 5% деце узраста од 6 месеци до 5 година и обично постоји податак да су се јављале код осталих чланова породице, па ти родитељи треба да буду обазривији.
            Уколико сте ипак забринути, посаветујте се са педијатром или фармацеутом. За сва питања и недоумице Вам стојим на располагању сваког радног дана у Апотеци „Станковић“.
            Ево и вредности повишене телесне температуре мерене на различитим деловима тела:
            ректално: > 38ºС
            аксиларно: >37ºС
            орално: >37,5ºС
               у уху: >38ºС
           
               Текст саставила:
               mr.ph.spec..Весна Станковић-Којић, специјалиста фармацеутске здравствене заштите
               Апотека „Станковић“, Горљоградска 50, Земун
               тел.2100169
               email: apoteka.stankovic@gmail.com

               

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...