среда, 17. септембар 2014.

Имунитет код деце и како га ојачати

Школа и вртић још нису ни почели како треба, а деца су нам већ шмркава, чекаонице у домовима здравља пуне, а глава нас боли од тек очекиваних вируса и прехлада. Па, пошто сви делимо ове муке, у договору са пријатељицом Весном, која такође има једну слатку госпођицу и осим тога што је мама, она је и фармацеут, од ове среде почињемо још једну нову тему, а тиче се здравља наше деце. Надам се да ће вам бити од користи. Слободно пишите о недоумицама које имате, дајте предлоге за теме које вас занимају, а ми обећавамо сваке среде нови текст!



Имуни систем нашег тела је наша прва линија одбране од опасних болести. Деловање имуног система називамо имуни одговор,а он укључује низ одбрамбених реакција против страних тела као што су микроорганизми који су и изазивачи болести.

                    Велики утицај на имуни систем имају пробиотици - „ добри“ микроорганизми који живе у цревима  и штите нас од разних болести. Једна од главних улога цревне флоре јесте да штити црево од колонизације патогена и подстиче цревну имунофункцију, чиме доприноси сазревању имуног система. Сходно томе, јачање имунитета деце пробиотицима има смисла. У нашим апотекама постоје пробиотици разних произвођача, а за децу су у облику прашкова у кесицама:  PROBIOKID IMUNO, LINEX BIO BABY, BIOLACTINE BAMBINI, MULTILAC BABY.  Даје се једна кесица дневно растворена у мало воде, десетак дана у низу и то једном месечно.

               Мултивитаминских препарата за децу има много, а моје искуство је да их не треба давати деци која се разноврсно хране, тј. једу свеже воће и поврће, месо, рибу, житарице. Ако дете нема добар апетит, па слабије једе, мултивитамиски сирупи могу бити од користи.

               Припремите сок од свеже цеђеног воћа и поврћа ( јабука, шаргарепа,... ) или учите дете да једе свеже воће и поврће. Спремите детету за ужину у школи воће уместо брзе хране, а за почетак одредите дане у недељи којима се једе воће. На тај начин ће дете моћи постепено да развија навику да једе воће. Мултивитамини се користе само као допуна исхрани, али не могу бити замена разноврсној  и правилној исхрани. Осим тога у мултивитаминским препаратима који се купују у апотекама ретко има биофлавоноида ( сем ако нису биљног порекла ) и других антиоксидативних материја које спречавају развој болести, а којих има у свежем воћу и поврћу.



               О хомеопатским препаратима се све више зна и све више родитеља води децу код хомеопата који им поред остале терапије дају и таблетице за јачање имунитета. У нашим апотекама су присутни хомеопатски препарати Немачке фирме DHU, који се све више користе и дају одличне резултате. Пошто је овде реч о имунитету детета, постоји препарат IMUNOKIND таблетице, које на природан начин стимулише дететов организам да сам гради имунитет, путем стимулације имуног одговора на јако ниске концентрације активних принципа у препарату, што је и главни принцип хомеопатије. Таблетице се дају детету да их посиса три пута дневно, најмање пола сата пре или после јела. Довољна је једна кутијица од 150 таблетица за постизање почетног ефекта, потом направити малу паузу, па се могу поново користити. Моје искуство са овим хомеопатским препаратом је јако добро. Давала сам га својој девојчици од њене треће године, користила га је у више серија, имунитет јој се знатно поправио, што је показао и контролни преглед код хомеопате.      

               Многа деца до 8. године пате од респираторних инфекција, које се често понављају. Симптоми могу бити црвено грло, отечени крајници, упала синуса, кашаљ, течкоће у дисању, појачано стварање бронхијалног секрета,...


              
               Нажалост, многа од ове деце често добијају антибиотске терапије, које нису делотворне против вируса, а после дуготрајне употребе могу да ослабе имуни систем детета. Антибиотици делују неко време, али када поново дође у контакт са неком бакетријом, дете се поново разбољева. То се дешава јер антибиотици нарушавају природну одбрану организма тиме што уништавају пробиотске и пребиотске „добре“ бактерије у цревима. Веђина прехлада и грипозних стања током зиме су последица вирусних инфекција, а могу се искомпликовати бактеријском инфекцијом. У случају само вирусне инфекције нема смисла давати антибиотике, јер они не делују на вирусе, него на бактерије. Када се дете често разбољева, а ви му често дајете антибиотике упадате у „зачарани круг“,  временом се осећате немоћно, збуњено и само стрепите када ће се следећи пут поново разболети.



               Природним лековима може се ојачати имуни систем организма и лакше изаћи на крај са изазивачима болести.  Echinacea, уље ајкулине јетре, прополис, цинк и други имуностимулатори утичу на појачано стварање одбрамбених ћелија. На тај начин организам лакше савлада нападаче или мање подлегне болести (брже оздрави).

               Сирупи echinacee за децу ( MUNILFLOR, ECHINAID ) се дају превентивно, неколико недеља пред сезону прехладе (4-6 недеља), не дуже од 8 недеља. Ehinacea  се даје и ако се дете већ разболи и то у високим дневним дозама, јер делује антибактеријски, антивирусно, противупално. Код вирусних инфекција, повољно дејство echinacee се испољава у виду повећаног стварања интерферона, који се боре против вируса. Ако дође до развоја бактеријске инфекције доказано је да echinacea спречава развој стрептокока (најчешћи узрочник инфекција дисајних путева), стафилокока и гљивица. Постоји и у виду спреја за грло, јер испољава локално противупално и антивирусно дејство на слузокожу грла. Не препоручује се употреба код алергије на биљке из породице главочика и код постојећих аутоимуних обољења.

               Уље ајкулине јетре ( ECOMER PERLICE, AJKUS PERLICE ) je такође добар имуностимулатор. Пошто ово уље постоји у виду малих уљаних капсула, перлица, да би сте га дали детету, иглом пробушите њен садржај, измешајте са храном коју једе, па дете неђе ни приметити да га узима. Охрабрите своје дете да једе рибу или му дајте рибље уље, због садржаја витамина Д, витамина А и омега 3 масних киселина. На тај начин и ако дође до инфекција, смањује се њихова јачина.



               Превентивно, јачањем имунитета детета, може се смањити учесталост појаве обољења грла и дисајних путева, која се лако преносе међу децом у колективима ( вртићи, школе ). Ако и дође до инфекције, може се смањити дужина, интензитет болести и прекомерна примена антибиотика.


ТЕКСТ САСТАВИЛА: mr.ph.spec. Весна Станковић – Којић
                                   Апотека Станковић, Гоорњоградска 50, Земун
                                   011/21-00-169

                                   mail: apoteka.stankovic@gmail.com

Све лекове, чак и оне хомеопатске, можете купити у апотеци ''Станковић''.

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...