среда, 26. новембар 2014.

Богиње су неизбежне, што пре то боље

  
Субота по подне у апотеци, размишљам интензивно о којој теми данас да пишем и тема долази сама, спонтано. Неколико родитеља долази да купи течни пудер за богиње или Poxclin пену за богиње и тако почињем да пишем о богињама, јер је очигледно почела мала епидемијица, бар овде у Земуну.

 Одмах да разјасним, у питању су овчије богиње или варичеле, које су мање опасне и против њих децу не вакцинишемо у редовном календару вакцинација. Вакцина постоји, деца се вакцинишу само ако постоји оправдани разлог за то. У току редовне имунизације деца у нашој земљи добијају ММР вакцину, која им ствара имунитет против других врста богиња, а то су мале богиње (морбиле) и рубеоле . То су ситније и опасније богиње у односу на варичеле.
           
            Овчије богиње-варичеле

  Вирус који изазива овчије богиње је из рода Herpes virusa и преноси се капљичним путем, кијањем, кашљањем, љубљењем. Воли да се настањује на кожи и слузокожи, па се зато и јавља карактеристичан осип по телу. Инкубација је од једне до три недеље. Дете почиње да буде заразно два дана пре почетка избијања богиња и заразно је док год богиње избијају по телу. Тек када више ни једна богињица не избије, а остале се већ увелко суше и отпадају, дете престаје да буде заразно. То је обично десетак дана од почетка болести.
           
  Пре почетка избијања богиња је могућа температура, али је могуће и да богиње почну да се појављују „из пуног здравља“. Прво се појави мала бубуљица, која брзо набубри, па се напуни прозирном течношћу, која се брзо замути, изгледа као гнојаница, која убрзо пуца, формира се краста, која се убрзо осуши и отпада. Оспа се јавља по целом телу, на гениталијама, испод пазуха, чак и у устима, на језику.

  
  Налет оспи иде у два до три наврата, траје отприлике до десетак дана, потом се красте суше и отпадају, што траје још око десетак дана. То је укупно две недеље болести, али је потребно да дете још мало одмори, нарочито ако иде у колектив, јер је имуни систем „истрошен“, па га ваља опоравити. Избијање, сушење и пуцање богиња прати велики свраб.




            Третирање богиња

  У свим апотекама, па и нашој Апотеци „Станковић“, постоји течни пудер за богиње, који у себи садржи ментол, који хлади кожу, чиме смирује свраб, и анестезин као локални анестетик, који такође смирује свраб на местима избијања богиња. Poxclin pena и Virasoothe gel су препарати, које такође можете наћи у Апотеци „Станковић“, а показали су се много ефикаснијим, јер не прљају пуно кожу и хладећи ефекат им је јачи.



           
  Чешање коже треба што више избегавати, да би се избегло стварање ожиљака и што је важније, да би се спречила секундарна инфекција коже неком бакетријом, што додатно продужава и компликује излечење. Купање је такође неопходно, баш из тог разлога да се бактерије не би множиле  на кожи, тако да је заблуда да богиње не треба квасити. Само у случају јако високе пропратне температуре, дете не треба купати, али то траје кратко. Високу температуру преко 38,5ºС треба скидати класичним антипиретицима (парацетамол, ибупрофен).
           
  Евентуалне ожиљке од богињица можете мазати чувеним Шаљићевим мелемом против ожиљака Melop-E мелем или Contractubex gelom.
           
  Због тога што је имуни систем активан и „истрошен“ могуће су мање компликације, типа прехладе, упале уха, бронхитиса, ретко теже компликације.
           
 И оно што је најбитније на крају приче о варичели је да је имунитет трајан, тј.после једном прележаних овчијих богиња, није могуће поново их добити.
           

            Мале богиње-морбиле и рубеоле

   Мале бебе које нису вакцинисане, јер још нису довољнe старости за MMR вакцину, могу се заразити капљичним путем, као и деца која нису редовно вакцинисана овом вакцином.
           
  Инкубацја траје 7-12 дана, а онда креће висока температура, болови у мишићима, суви кашаљ, црвене очи (коњуктивитис), бол у грлу и цурење из носа. Могућ је и пролив и увећање лимфних жлезда. Карактеристична је осетљивост на светлост, па је неопходно замрачити просторију у којој болесник борави. Осип се појављује на челу, иза ушију и на врату. Осип за пар дана прекрива цело тело, као да је кожа потпуно поцрвенела.



           
            Температуру скидати, давати што више течности и лагана исхрана.
            Болест нестаје за око недељу дана.
           
            Симптоми морбила и рубеола су исти, само рубеоле имају блажи ток болести.

           
 Имунитет који се стекне на овај начин је такође трајан, тј. ову врсту богиња је немогуће поново добити.



            Текст саставила:
            mr.ph.spec..Весна Станковић-Којић, специјалиста фармацеутске здравствене заштите
            Апотека „Станковић“, Горњоградска 50, Земун
            тел.011/2100169


            email: apoteka.stankovic@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...