среда, 12. новембар 2014.

Каријес и нега зуба код деце

           И ове среде говоримо наравно о здрављу наше деце и то опет о стрептококу али сада типу који доводи до обољења зуба познатом као каријес. Родитељи често мисле да је узрок честог квара зуба деце то што их недовољно и неправилно перу, што је донекле тачно. Квар зуба изазивају посебни бацили Streptococcus mutans, који насељавају усну дупљу и врло брзо и лако се шире. То је бактерија која се храни шећером и производи киселину која нагриза структуру зуба, тако што исцрпљује калцијум. Бактерија ствара и жуте наслаге на зубу које још јаче нагризају зубну глеђ. Када део на зубу без калцијума постане довољно велики, површински део зуба пропада и тако настаје каријес.
           


            Бебе по рођењу немају каријес, али се преко пљувачке мајке овај стрептокок уноси у усну дупљу детета и полако је насељава. Ако допуштате детету да једе вашом кашиком или пере зубе вашом четкицом, шансе за рано насељавање усне дупље детета овом бактеријом и за раним каријесом су много веће. Оне приче да је у породици мама или тата тај који има лоше зубе, па дете због тога има често каријес су нетачне. У породици може бити присутно више или мање ове бактерије, па сходно томе и инфекција зуба.



            Правилна нега зуба од малих ногу је кључ за здравље зуба како млечних, тако касније и сталних зуба. Ми као родитељи овде имамо главну одговорност!!!

            Пожељно је да се први одлазак зубару обави између друге и треће године живота, наравно ако сматрате да има потребе и раније. Тада се дете упознаје са зубарском ординацијом, својим зубаром, успоставља свест о томе да се редовим контролама на време могу уочити недостаци. Пожељно је да водите дете једном у шест месеци на редовне контроле.
            Наравно правилна хигијена, пастама са флуором, као и здрава исхрана су такође од великог значаја за здравље зуба ваше деце. Прање зуба треба спроводити што чешће, најмање два пута, ујутру и увече. Флуорогал таблетице од 0,25mg je пожељно давати детету да грицка увече после прања зуба и то деца до 3 године по једну таблетицу дневно, а деца од 3-6година по две таблетице, тј.0,5мг дневно, а деца старости преко 6 година једну таблетицу Флуорогала од 1мг дневно.




            Мајчино млеко је најздравија храна у првим месецима живота детета. Касније када никну први зубићи треба избегавати дојење или давање сокова ноћу. Детету треба причати колико је здраво свеже воће и поврће, житарице, млеко и млечни производи, а избегавати слаткише , грицкалице,сокове, жвакаће гуме....Треба створити правилан режим исхране, са паузама између оброка, да би киселина из пљувачке могла да одигра корисну улогу у „прању“ зуба у току дана и тиме их заштитила од инфекције.



            Мој савет је да водите дете код зубара што чешће, без обзира да ли има проблема или не, а нарочито их водите са вама када ви идете код вашег зубара, да би дете разбило страх. Када види како мама или тата без страха улазе у ординацију и седају на столицу, како зубар вама поправља зубе, а ви сте мирни, тако ће најбоље схватити да је одлазак код зубара ритуал кога се не треба бојати.



Текст саставила:
            mr.ph.spec..Весна Станковић-Којић, специјалиста фармацеутске здравствене заштите
            Апотека „Станковић“, Горљоградска 50, Земун
            тел.2100169

            email: apoteka.stankovic@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...