субота, 03. јануар 2015.

Материце, Оци и Туциндан


Прошле недеље славили смо Материце, највећи хришћански празник мајки и жена. Наравно, прво је везана била мама, тј. ја, а затим смо ишли код једне баке, па код тетке, азатим и код друге баке. Само је стрина остала невезана.
Ревија "Историја" у новембарском броју за 2014.г. нам доноси и податак како су Детинци и Материце прослављани почетком 20.века у Београду:'' Материце су биле већ озбиљнији празник. Тад деца везују своју мајку, али знају да заређају и по родбини и комшилуку, и везују све на које наиђу. У кући Богдановића (позната рибарска породица) ни кућна помоћница, Словакиња Јулка, није била поштеђена. Изабарана деца из дома али и понеко друго сирото дете били би одведени у двор да "везују краљицу" и приме поклоне. Њено величанство краљица Марија Карађорђевић је била веома активна у прослави овог празника. Следећи њен пример и најугледније београдске даме су биле жустре чланице добротворних друштава, највише "Кола српских сестара", којима је главни празник био материце јер су тада делиле поклоне сиромашној деци. 

У недељу припремите вашу децу и канапе јер се славе Оци или Очеви, српски празник који се слави прву недељу пред Божић. Тога дана, исто као и на Материце, деца везују своје очеве, а ови им се дреше („одвезују“) поклонима, исто као и мајке.
Одломак из Ревије "Историја" доноси обичаје како су Оци прослављани почетком 20.века у Београду: '' На Очеве су се "дрешили" очеви, али без јавног "везивања", то је било само у кругу породице. И опет су се делили поклони и помоћ сиротињи. Богати људи су тога дана давали издашне јавне поклоне, јер је и то био начин исказивања престижа у друштву. Купили би нову и лепу одећу за неколико десетина малишана, поделили то деци и обавезно се фотографисали. Те су слике објављиване по новинама, "као пример за углед другима".


 У понедељак је Туциндан је народни празник који пада 5. јануара, два дана пред Божић, односно дан пред Бадњи дан. Тога дана се спрема печеница за Божић. На Туциндан, по народном веровању, децу не ваља тући, јер ће целе године бити неваљала и боловаће од чирева. О како смо сестра и ја то користиле!

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...