среда, 5. новембар 2014.

ШАРЛАХ


 И данас говоримо о стрептококној инфекцији званој ШАРЛАХ. Изазвивач је бетахемолитички стрептокок групе А. Разликује се од гнојне ангине по карактеристичном осипу по телу. Ова врста стрептокока производи отрове (егзотоксине) који доводе до осипа.
           
   Период инкубације је 3-7 дана, у току кога се осећа слабост, главобоља, након чега долази до наглог почетка болести. Основни знаци су висока телесна температура, главобоља, мучнина, повраћање, јак бол у грлу, отежано гутање и отежано дисање. Лице је црвено са израженим бледилом око усана и на бради. Језик је прекривен беличастим наслагама, а лимфни чворови на врату су увећани и болни на додир. Након тога се јавља осип нарочито испод пазуха, у пределу препона и на унутрашњој страни бедара и надлактица. Осип има светло црвену основу са малим густо збијеним квржицама (кожа као шмиргла). Када се притисне нестаје. Након седам дана почиње перутање коже, нарочито око прстију руку и ногу. које може трајати и до две недеље. Када се изгуби беличасти покров на језику, он постаје тамно црвен-малинасти језик.




            Дијагноза и лечење

Дијагноза се темељи на брису грла у коме се доказује бетахемолитички стрептокок. Терапија се заснива на пеницилинима, односно ертитромицину ако постоји алергија на пеницилин. Траје такође 10дана. Пацијент није више заразан 24 сата од почетка терапије.
           
Препоручује се мировање, доста течности и уравнотежена исхрана.

Шарлах се најчешће јавља код деце старости 3-12 година. Код деце старости 10 година, 80% њих је развило антитела на стрептококне егзотоксине. Преноси се капљичним путем, директним контактом са оболелим. Зато се оболели морају изоловати.


            Текст саставила:
            mr.ph.spec..Весна Станковић-Којић, специјалиста фармацеутске здравствене заштите
            Апотека „Станковић“, Горљоградска 50, Земун
            тел.2100169

            email: apoteka.stankovic@gmail.com

Нема коментара:

Постави коментар

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...